Proč vaše rostliny žloutnou? Možné příčiny a jak jim předejít

Proč vaše rostliny žloutnou? Možné příčiny a jak jim předejít

Žluté listy na zelenině, bylinkách nebo květinách jsou častým signálem, že něco není v pořádku. Rostlina tak dává najevo stres – ať už jde o výživu, vodu, škůdce nebo prostředí. Správné určení příčiny je klíčové k tomu, abyste mohli problém včas vyřešit a rostlinu zachránit.

Podívejme se na nejčastější důvody, proč rostliny žloutnou, a jak jim můžete předejít.

zloutnuti_listu_black_frassNedostatek dusíku

Jednou z nejčastějších příčin žloutnutí listů je nedostatek dusíku. Poznáte ho tak, že žloutnutí začíná u starších (spodních) listů, zatímco nové výhony jsou menší a bledé.

Dusík je zásadní pro růst listů a zelené hmoty. Pokud ho rostlina nemá dostatek, začne omezovat růst a přesměrovávat živiny do nových částí.

Pomoci může přihnojení organickým hnojivem bohatým na dusík – například Black Frassem, který působí pozvolna, ale dlouhodobě a zároveň podporuje půdní mikroorganismy.

Příliš mnoho vody

Zalévat rostliny se může zdát jako jednoduchá věc, ale právě nadměrná zálivka patří mezi nejčastější chyby. Když je půda trvale přemokřená, kořeny nemají dostatek kyslíku a začnou uhnívat. Rostlina pak nedokáže přijímat živiny a listy žloutnou.

Přemokření poznáte podle těžké, dusivé půdy, a někdy i podle zatuchlého zápachu. Pomoci může vylepšení drenáže, mulčování a zalévání s rozmyslem – méně často, ale důkladně.

zloutnuti_listu_2_black_frassNedostatek vody

Na opačné straně stojí sucho. Pokud rostliny nemají dostatek vody, listy ztrácejí barvu, ochabují a žloutnou. Typické je, že žloutnutí začíná na okrajích listů.

Sucho bývá častý problém u rostlin v květináčích nebo truhlících, kde se voda rychleji odpařuje. Pomoci může mulčování, častější kontrola vlhkosti a pravidelná, ale přiměřená zálivka.

Nedostatek železa nebo jiných mikroprvků

Pokud listy žloutnou, ale žilnatina zůstává zelená, může jít o tzv. chlorózu způsobenou nedostatkem železa, hořčíku nebo manganu. Nejčastěji se tento problém objevuje u rostlin pěstovaných v zásadité nebo velmi utužené půdě.

Dlouhodobým řešením je zlepšení půdní struktury a podpora půdního života – opět například pomocí přírodních hnojiv s obsahem chitinu a organických látek.

Stres ze změny prostředí

Rostliny jsou citlivé na náhlé změny – přesazení, přemístění na přímé slunce nebo prudké změny teploty. Žloutnutí v tomto případě bývá přechodné a často zmizí samo, jakmile se rostlina přizpůsobí.

Při přesazování dbejte na šetrný postup, zálivku a přechodné zastínění. Pomoci může i podpora kořenového růstu pomocí jemných organických hnojiv.

Škůdci a choroby

Žloutnutí může způsobit i napadení mšicemi, sviluškami nebo houbovými chorobami. Sledujte spodní strany listů, přítomnost pavučinek, skvrn nebo deformací.

Včasný zásah, podpora zdravé půdy a výběr odolných odrůd jsou nejlepší ochranou. Přírodní hnojiva jako Black Frass navíc posilují přirozenou imunitu rostlin a pomáhají snižovat stres z vnějšího prostředí.

zloutnuti_listu_3_black_frass

Únava půdy

Pokud na stejném místě pěstujete roky tu samou plodinu, půda se vyčerpává. To vede k horšímu růstu a žloutnutí i při pravidelné zálivce.

Střídejte plodiny, doplňujte organickou hmotu a podporujte půdní život. Zdravá půda je nejlepší prevencí většiny problémů.

Závěr

Žluté listy nejsou nemoc, ale zpráva. Rostlina vám říká, že jí něco chybí nebo něco přebývá. Pozorováním, trpělivostí a přirozeným přístupem se většině problémů dá předejít.

Základem zdravé zahrady je živá půda – bohatá, vyvážená a aktivní. Pokud o ni pečujete s respektem a pravidelně ji doplňujete o organickou hmotu a přírodní hnojiva jako Black Frass, rostliny vám to vrátí silou, barvou i chutí.