Pěstování mišpule: zapomenutý poklad s netradiční chutí

Pěstování mišpule: zapomenutý poklad s netradiční chutí

Mišpule obecná (Mespilus germanica) je ovocný keř či nízký strom, který v minulosti nechyběl téměř na žádné zahradě. Dnes zažívá návrat díky své nenáročnosti, vysoké odolnosti a originálním plodům s nezaměnitelnou chutí. Plody mišpule dozrávají pozdě na podzim, ale konzumují se až po změknutí, kdy získají sladkou, kořenitou chuť. Pěstování mišpule je snadné a vděčné – pojďme se na něj podívat podrobněji.

pestovani_mispule_black_frass

Proč pěstovat mišpuli?

  • Netypická a velmi zdravá plodina – bohatá na vlákninu, třísloviny, vitamín C a antioxidanty

  • Nenáročný ovocný strom – dobře snáší chlad, sucho i horší půdy

  • Pozdní sklizeň – rozšiřuje ovocnou sezónu až do zimy

  • Dekorativní vzhled – na jaře krásně kvete, na podzim má zajímavé plody

Vhodné podmínky pro pěstování

Mišpule je přizpůsobivá a dobře roste téměř všude. Ideální podmínky jsou:

  • Slunné stanoviště, ale snese i polostín

  • Půda dobře propustná, ideálně hlinitopísčitá s dostatkem organické hmoty

  • Odolnost vůči mrazu – snese i teploty kolem -25 °C

Před výsadbou doporučujeme půdu obohatit o kompost a přírodní hnojivo Black Frass, které dodá důležité živiny a zlepší půdní strukturu.

Kdy a jak mišpuli sázet?

  • Výsadba na jaře nebo na podzim

  • Stromek vysazujeme do jámy cca 40 × 40 cm, s přídavkem kompostu nebo vyzrálého hnoje

  • Po výsadbě dobře zalijeme a zamulčujeme

Mišpuli lze pěstovat jako kmenový stromek i jako keř – podle prostoru a estetických preferencí.

pestovani_mispule_2_black_frass

Péče o mišpuli

Zálivka

  • Mladé stromky pravidelně zalévejte

  • Starší rostliny jsou velmi odolné vůči suchu

Hnojení

  • Na jaře přidejte kompost nebo organické hnojivo jako Black Frass

  • Vyhněte se přehnojování dusíkem – zhoršuje kvalitu plodů

Řez

  • Pravidelný řez není nezbytný, ale můžete udržovat vzdušnou korunu

  • Nejvhodnější čas pro řez je předjaří

pestovani_mispule_3_black_frass

Plody mišpule: sklizeň a využití

Plody se sklízejí až po prvních mrazech, obvykle v listopadu. Konzumují se až po tzv. zbělení (změknutí), kdy jsou sladké, mírně natrpklé, velmi aromatické.

Mišpule se hodí:

  • k přímému konzumu po změknutí

  • na výrobu džemů, povidel, kompotů

  • do koláčů, perníků i likérů

Shrnutí

Mišpule je nenáročný, odolný a krásný strom s plody, které si zaslouží více pozornosti. Zaujme nejen svou chutí, ale i tím, že obohatí vaši zahradu v době, kdy už většina ovocných stromů dávno odpočívá. Pro zdravý růst a bohatou sklizeň nezapomeňte při výsadbě a hnojení použít Black Frass, přírodní hnojivo s vysokým obsahem organické složky.